Print this page
  • niedziela, 29 sierpień 2021 01:09

Sprzedaż nieruchomości – kiedy bez podatku?



Mieszkanie, dom, czy działka – od zysku ze sprzedaży przewidziany jest podatek. Ale często można go uniknąć.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Jeśli ze sprzedaży nieruchomości uzyskujesz dochód, czyli sprzedajesz ją drożej, niż nabyłeś, powinieneś zapłacić podatek dochodowy. Wynosi on 19 proc. od zysku. Są jednak przewidziane zwolnienia. O tym, czy można z nich skorzystać, decydują trzy najważniejsze okoliczności.

OD KIEDY JEST TWOJĄ WŁASNOŚCIĄ
Jeśli jesteś właścicielem sprzedawanej nieruchomości dłużej niż 5 lat, nie masz obowiązku odprowadzać podatku. Dotyczy to zarówno sytuacji, w której kupiłeś nieruchomość, jak i otrzymania jej w darowiźnie. Może to być odrębna własność, jak i spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu czy prawo wieczystego użytkowania gruntów.
Pięcioletni okres liczy się od początku roku następującego po nabyciu (np. np. zakończeniu budowy) nieruchomości. Jeśli np. kupiłeś mieszkanie w maju 2019 r., pięć lat liczy się od stycznia 2020 r. – będziesz mogła je sprzedać bez podatku już w styczniu 2026 r.
Gdy zdecydujesz się na sprzedaż wcześniej niż po pięciu latach od uzyskania tytułu własności, podatek trzeba zapłacić. Dochód wykazuje się na deklaracji PIT-39, którą złożyć trzeba do 30 kwietnia roku następującego po sprzedaży. Jednak i od tej zasady jest wyjątek – można bowiem skorzystać z tzw. ulgi mieszkaniowej.

NA CO PZREZNACZYSZ ZYSK ZE SPRZEDAŻY
Ulga mieszkaniowa to zwolnienie z podatku od zysku ze sprzedaży nieruchomości, udzielane pod warunkiem, że te pieniądze w ciągu trzech lat (liczonych od końca roku podatkowego, w którym doszło do sprzedaży) przeznaczysz na „własne cele mieszkaniowe”. Jeśli wydasz tylko część dochodu, od reszty musisz zapłacić podatek.
Własnym celem mieszkaniowym może być m.in.: zakup działki pod budowę domu, remont własnego mieszkania, budowa lub rozbudowa domu, spłata raz kredytu zaciągniętego na zakup własnego lokum. Katalog wydatków na własne cele mieszkaniowe znajduje się w art. 21 ust. 25 ustawy o PIT (więcej na samym dole).

OD KIEDY NALEŻAŁA DO SPADKOBIERCY
Często nieruchomość przypada w spadku. Czy od sprzedaży odziedziczonej nieruchomości zapłacimy podatek?
Tu także obowiązuje okres pięcioletni, ale jest on liczony od momentu, w którym spadkobierca stał się właścicielem pozostawionego w spadku mieszkania, domu czy ziemi, a nie spadkobiercę. Obowiązek podatkowy powstaje więc w tej sytuacji stosunkowo rzadko. Spadkobierca także może skorzystać z opisanej wyżej ulgi.

WŁASNE CELE MIESZKANIOWE – RÓZNE INTERPRETACJE
Katalog własnych celów mieszkaniowych jest otwarty. Teoretycznie, by urząd skarbowy uznał wydatki na własne cele mieszkaniowe, sprzedający powinien zamieszkać w domu czy mieszkaniu, na który wydał pieniądze ze sprzedaży poprzedniego. Nie może to być np. kawalerka przeznaczona na wynajem. Ale można kupić domek na działce rekreacyjnej użytkowany przez cały rok.
W razie wątpliwości najlepiej złożyć wniosek o indywidualną interpretację podatkową. Kosztuj to 40 zł. Można wysłać go przez internet lub listownie. Więcej na www.gov.pl/gov/uzyskaj-podatkowa-interpretacje-indywidualna
Jeśli masz problem ze złożeniem wniosku, zadzwoń na infolinię Informacji dla Obywatel: 222 500 115.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)