Bajkowe wypieki

Smak już nie wystarczy, liczy się też wygląd. Świąteczne ciasteczka wymagają dekoracji.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Udostępnij to
Pierniczki, ciasteczka, makaroniki, babeczki – każdy z nas bywa łasuchem, a te domowe wypieki są najlepsze. Ważne, by miały odpowiednie kształty. Tu pomagają nam przeróżne formy, foremki do pieczenia i wykańczania oraz stemple. Są jednorazowe, blaszane i silikonowe. Te ostatnie nie wymagają użycia tłuszczu, bo i tak ciasto do nich nie przywiera. Gotowe ciasteczka wymagają jednak dekoracji.
Do dekoracji możemy użyć kremu lub bitej śmietany, lukru (także kolorowego, barwniki w wielu kolorach dostępne są w sklepach spożywczych), czekolady, karmelu i wielu innych polew oraz barwionego we wszystkich kolorach tęczy cukru lub ksylitu. Możemy kupić także mazaki z kolorowym lukrem, specjalne tuby, rękawy czy strzykawki do wyciskania fantazyjnych kształtów. Przydadzą się nie tylko do pierniczków, ale także do tortów.
W sklepach kupimy także różnego rodzaju posypki, perełki, pastylki, czekoladowe gwiazdki, listki, płatki czy wiórki, z których możemy wyczarować różności. Do dekoracji przydadzą nam się także bakalie, kandyzowane owoce i skórka pomarańczowa oraz płatki róży w cukrze.
Śliczne udekorowane pierniki mogą być nie tylko świąteczną przekąską, ale także doskonałym prezentem pod choinkę.