• sobota, 12 lipiec 2014 21:35

Domowe sezamki

Do sezamków możesz dodać łyżkę siemienia lnianego
Do sezamków możesz dodać łyżkę siemienia lnianego Do sezamków możesz dodać łyżkę siemienia lnianego © © archiwum

Te chrupkie ciasteczka są przysmakiem większości dzieci. W domu można je zrobić w kwadrans.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Jak nazwa wskazuje, jest w nich sezam. Jednak producenci stosują różne receptury. Niektórzy suche ziarna sezamowe „sklejają” karmelem, inni syropem glukozowym i cukrem, a jeszcze inni stosują trochę cukru i trochę miodu. Ponieważ każdy z tych składników jest wysokokaloryczny, nic więc dziwnego, że 100 g ciasteczek dostarcza ponad 500 kcal. Cena również nie jest niska – wprawdzie mała paczuszka kosztuje ok. 80 gr, ale to zaledwie 27 g! W przeliczeniu na kilogram koszt wynosi niemal 25 zł. Dlatego warto robić sezamki w domu. Ziarno sezamowe w sklepie lub na bazarze kupisz w cenie ok. 16 zł/kg, a za 1 kg cukru zapłacisz niewiele ponad 3 zł. Z takiej ilości zrobisz aż 2 kg ciasteczek, a to znaczy, że kilogram będzie cię kosztował ok. 10 zł. Możesz naturalnie cukier zastąpić miodem z korzyścią dla zdrowia.

2 PRZEPISY NA RÓŻNE WERSJE ZESAMKÓW:
PYCHOTKI
- 20 dag ziaren sezamu
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- łyżka masła
Masło i miód rozpuść na wolnym ogniu. Dodaj cukier i sezam. Praż 5 minut, cały czas mieszając. Gorącą masę rozsmaruj nożem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj 5 minut, pokrój.

Z ORZECHAMI
- Szklanka sezamu
- 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
- szklanka miodu
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka masła
Wymieszaj miód z cukrem, podgrzej na małym ogniu. Dodaj sezam i ciągle mieszając, zrumień (uważaj, aby nie przypalić). Zdejmij z ognia, wymieszaj z orzechami. Wyłóż na wysmarowaną masłem blachę. Gdy stężeje, pokrój.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Oceń ten artykuł
(0 głosów)