• piątek, 21 grudzień 2018 10:32

Jak opatrzyć kuchenne rany i oparzenia

Jak opatrzyć kuchenne rany i oparzenia
Jak opatrzyć kuchenne rany i oparzenia © archiwum

Gotowanie to często trudna i ryzykowna praca. Zwłaszcza w czasie gorączkowych przygotowań do świąt łatwo o wypadek. Dlatego warto wiedzieć, jak szybko i zdecydowanie reagować w przypadku skaleczeń albo oparzeń.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Gdy się skaleczysz nożem, najpierw oczyść ranę, a później załóż opatrunek. Przy większych ranach należy użyć gazu, na drobne zranienie przyklej plaster. Miejsce poparzone wrzątkiem lub rozgrzanym garnkiem trzeba natychmiast schłodzić pod bieżącą, letnią wodą (ok. 18 stopni), która złagodzi ból. Poparzonym dłoniom pomoże też lód. Potem zrób opatrunek z gazy. Wata lub lignina mogą przywrzeć do oparzonej skóry.

Pamiętaj! Wszelkie otwarcia i skaleczenia trzeba przemyć (np. solą fizjologiczną) i odkazić. W domowej apteczce trzymaj plastry różnej wielkości i gazę jałową.

CZEGO NIE  WOLNO ROBIĆ:
- nie bierz żadnych doustnych leków,
- nie smaruj skóry maściami, kremami, tłuszczami,
- nie przekłuwaj pęcherzy,
- nie smaruj rany alkoholem.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Oceń ten artykuł
(0 głosów)