• piątek, 12 kwiecień 2019 09:42

Uważaj, co jesz

Uważaj, co jesz
Uważaj, co jesz © archiwum

Dietetycy nie mają wątpliwości – przetworzona żywność powoduje choroby i jest niebezpieczna dla zdrowia.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Parówki, wafle ryżowe, chipsy, ciasta i zupy z proszku, płatki śniadaniowe czy słodycze. Nie tylko Fast foody i chipsy to żywność przetworzona. Do tej grupy zalicza się wszystkie posiłki, które zostały wytworzone przemysłowo. Dzięki temu można przygotować je szybko i zwiększyć substancje wzbogacające smak i zmieniające strukturę produktów, z których są wykonane.

W jaki sposób taka żywność wpływa na zdrowie? Brakuje jej błonnika, który usprawnia pracę układu trawiennego. Żywność przetworzona upośledza więc funkcjonowanie naszych narządów wewnętrznych. Do tego ulepszacze smaku pobudzają apetyt, a co za tym idzie, odprowadzają do gromadzenia nadmiernych kilogramów.

Przetworzone produkty zawierają też za dużo kwasów omega-6 i za mało omega-3, a to wiąże się z rozwojem stanów zapalnych w organizmie. Do tego mają za mało mikroelementów i witamin potrzebnych do codziennego funkcjonowania organizmu.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Oceń ten artykuł
(0 głosów)